Slutlön

Betala ut semesterersättning och semesterlön

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Hur gör jag en slutlön?

Gå in på Lön - Anställda och klicka på Redigera på den personen som ska sluta.

Längst ner på den anställda hittar du en röd knapp som heter Avsluta anställning.

Klicka på den och ställ in sista datum som den anställda jobbar.

När du kör löner för månaden efter din anställdas sista lön, så kommer slutlönen att räknas ut. Om din anställdas sista datum är i Maj så kommer alltså slutlönen hamna i Juli.

Har din anställda varit anställd sedan innan Maj 2016 så kan det finnas ett avdrag du ska göra.

Ur avtalet:

Fram till den 31 maj 2016 har månadsavlönad arbetstagare erhållit basbelopp eller den fasta lönen för aktuell månad. Från den 1 juni 2016 utbetalas all lön månaden efter utfört arbete, vilket innebär att t.ex. basbelopp eller den fasta lönen avseende juni 2016 utbetalas vid löneutbetalningen i juli 2016. För de arbetstagare som erhållit basbelopp eller fast lön för maj månad 2016 gäller följande: vid löneutbetalningen i juni 2016 erhåller dessa arbetstagare basbelopp eller den fasta lönen för maj 2016. Lönen som utbetalats i samband med löneutbetalningen i maj 2016 utgör således ett förskottsbelopp vilket regleras i samband med anställningens upphörande.

Vad är skillnaden på semesterlön och semesterersättning?

Semesterlön är det du som företagare betalar ut till dina anställda när de har semester. Detta gäller årets betalda dagar och sparade betalda dagar.

Semesterersättning gäller intjänad semester under innevarande år och betalas ut i klumpsumma

Jag ska återanställa någon som slutat, hur gör jag?

Om du kört slutlön på en person så kan du inte köra fler löner på samma användare.

Du måste skapa en ny användare för denna person.

Ta bort inloggning och personnummer samt byt signatur på den som är avslutad först. För att göra det enklare kan du också sätta ett x framför förnamnet så du vet vem som ska tas bort.

Var ser jag lönerna på någon som slutat?

Du ser dem på fliken Skapa lön, på de månaderna den anställde fick lönespec. Det är också här du kan ladda ner dem om det skulle behövas.

De finns också med på lönebokföringsunderlagen för anställningsperioden.

Jag har gjort en slutlön, men den kommer inte med på filen till skatteverket

Kontrollera att du skrivit ut fil för rätt datum, och hämta den under Rapporter&Export om du gjorde slutlönen separat. Kontrollera också att du inte var för snabb med att inaktivera personen som användare under Inställningar - Användare. Här hittar du hur du återaktiverar användare

Jag vill betala ut sista lön och slutlön i samma månad, hur gör jag

Om personen slutat i mitten av månaden, ex. vis 10:e januari så kan du skapa lön för bara den perioden på personen

Klicka på Ny lönekörning som vanligt

Ändra "Löneperiod till" till personens sista datum

Se till så bara den personen är markerad

Skapa lönen

Klicka på ny lönekörning igen

Ändra nu "Löneperiod från" till dagen efter personens sista anställningsdag

Se till så bara den personen är markerad

Skapa lönen

Nu har du både sista lönen och slutlönen i samma månad, med samma utbetalningsdatum.