Skatteverket
Så här anmäler du kassaregister hos Skatteverket

Artikeln beskriver hur du gör för att anmäla ditt nya kassaregister och kontrollenhet hos Skatteverket

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Innan du börjar använda din nya kassa (kassaregister) är du skyldig att anmäla kassaregister och kontrollenhet hos Skatteverket. Du har 14 dagar på dig att genomföra registreringen från ditt första köp gjort i kassan.

Fram till 1 april 2023 kunde Bokadirekt göra registreringen åt dig men nu krävs det att du själv loggar in med BankID på Skatteverket.

För att göra det enkelt för dig har vi tagit fram en instruktion som visar precis hur du gör.

Att använda en kassa som inte är registrerad är förbjudet enligt lag och medför risk för böter.

Har du funderingar om hur kassaregisterregistreringen fungerar eller hur man hanterar ändringar samt avregistreringar, se mer på vår hjälpsida samt på Skatteverkets hemsida.

Steg 1 - Anmäl ny kontrollenhet

1. Klicka på Anmäl ny kontrollenhet

2. Fyll i uppgifterna enligt nedan. Du hittar uppgifterna under Kassa >Skatteverket inne på ditt Bokadirekt konto.

Tillverkare, Modell, Tillverkningsnummer: Dessa uppgifter hittar man inne på Bokadirekt under Kassan > Skatteverket. Se under "Kontrollenhet". Se till att vara inloggad på korrekt plats.

Kontrollenhetens adress

Namn: Bahnhof

Postnummer: 11631
Gata: Renstiernas gata

Nummer: 37
Postort: Stockholm

3. När allt är ifyllt klickar du på Nästa för att granska och skicka in din anmälan

Steg 2 - Anmäl nytt kassaregister

4. När du har skickat in anmälan av din kontrollenhet ska du klicka på knappen Anmäl kassaregisterenhet till denna kontrollenhet

5. Fyll i uppgifterna enligt nedan. Du hittar alla uppgifter du behöver

under Kassa > Skatteverket inne på ditt Bokadirektkonto.

Kontrollenhet: Välj den som du precis skapat. ID-nummret på din kontrollenhet kommer ej vara samma som på vår bild, då allas kontrollenhet har ett unikt ID-nummer.

Kassaregister
Beteckning, Modell, Tillverkningsnummer: Dessa uppgifter hittar man inne på Bokadirekt under Kassan > Skatteverket. Se under "Kassaregister". Se till att vara inloggad på korrekt plats.

Kassaregistrets adress
Namn: Här skriver ni ert företagsnamn.

Postnummer, Gata, Nummer, Postort: Fyll i adressen där du utför din verksamhet.

Programvarans adress
Namn: Bokadirekt
Postnummer: 11438
Gata: Grev Turegatan

Nummer: 30
Postort: Stockholm

Kontrollremsa eller journalminne
Välj: Journalminne

Adress där journalen skapas

Namn: Bokadirekt
Postnummer: 11438
Gata: Grev Turegatan

Nummer: 30
Postort: Stockholm

6. Klicka på Nästa och skicka in

Om du har flera platser, behöver du göra en registrering per plats. Logga in på Bokadirekt på den plats du gör registreringen för att hämta rätt uppgifter under Kassa > Skatteverket. När du ska registrera nästa plats behöver du alltså först logga ut och sen logga in på nytt på rätt plats för att hitta rätt uppgifter under Kassa > Skatteverket, uppgifterna är unika per plats.

Det är eget ansvar att se till att kontrollenheten samt kassaregistret har korrekta uppgifter och Bokadirekt kan inte se eller ansvara för om uppgifterna har fyllts i felaktigt. Att använda en kassa som inte är registrerad eller som är registrerad med felaktiga uppgifter är förbjudet enligt lag och kan medföra risk för böter.

Det här händer efter att din anmälan har kommit in

När du har anmält kassaregister och kontrollenhet får du en bekräftelse inom två veckor. Ett registreringsbevis kan ta upp till sex veckor från det att anmälan är gjord. Du får också skyltar där det står ett identifikationsnummer för kassaregistret respektive kontrollenheten. Fäst skyltarna på ett synligt och säkert sätt på respektive enhet.

Har du ett sådant kassaregister att det inte går att fästa skyltarna på kassaregistret/kontrollenheten får du förvara skyltarna i direkt anslutning till platsen där kassaregistret används. Du ska då också ha en förteckning över vilka enheter som hör till respektive skylt.

Du kan börja använda kassaregistret så fort det är anmält, det vill säga redan innan du hunnit få skyltarna.

Har du funderingar om hur kassaregisterregistreringen fungerar eller hur man hanterar ändringar samt avregistreringar, se mer på vår hjälpsida samt på Skatteverkets hemsida.