Öppettider och veckomallar
Skapa och ändra bokningsbara tider

Skapa och ändra dina arbetstider.

Avsnitt i denna artikel:

I denna artikel hittar du hur man ändrar och hanterar sina bokningsbara tider. Både i form av Öppettider (tider du lägger in i kalendern) och Arbetsschema (rullande schema).

Vi går även igenom hur du hanterar Specialöppettider, som är bokningsbara tider men enbart för utvalda tjänster.
Avslutningsvis så går vi igenom veckomallar för Öppettider och hur du kopierar en veckas tider.

Om du använder vårt lönesystem så registrerar du tidsavvikelser enligt denna guide.

Öppettider

För att ändra dina öppettider så går du till kalendern och väljer Öppettider uppe till höger.

• Grönmarkera de tider som ska gå att boka.

• Gråa tider är inte öppnade för bokning.

I exemplet nedan är kl. 09:00-13:00 bokningsbart.
Du kan klicka, hålla inne och dra för att markera flera.

Du kan välj Fyll/Töm för att antingen fylla eller tömma en dags öppettider.
Tiderna som fylls går efter vad du har ställt in under Fler val->Ändra tidsspann i kalender.
Under Fler val kan du även välja att tömma hela veckan.

Klicka på Spara öppettider så sparas de tider du har valt.

Tänk på:

• Tider du öppnar måste vara nog långa för att dina tjänsters totala längd ska få plats.
    -Om en tjänst är 45 minuter och har 15 minuter paus så måste tiden vara minst 60 minuter lång.

Specialöppettider

Specialöppettider är bokningsbara tider som enbart erbjuder vissa tjänster. De visas som streckade tider när du står i kalendervyn.

För att skapa specialöppettider så går du till kalendern.

Välj Öppettider och sedan Specialöppettider.

Klicka på tidsrutor så att de blir gula.
Du kan även klicka, hålla inne och dra för att markera flera.

Välj Hantera nere till höger.

Du får sedan välja vilka tjänster som ska erbjudas.

I exemplet nedan så skapar jag en tid för Meet and greet. Inga andra tjänster kommer att erbjudas på tiden.

Spara när tiden och tjänsterna är valda.

Tänk på:

• Tider du öppnar måste vara nog långa för att dina tjänsters totala längd ska få plats.
    Om en tjänst är 45 minuter och har 15 minuter paus så måste tiden vara minst 60 minuter lång.

• Om tjänsten inte ska erbjudas på tider som innehåller alla tjänster så behöver du ställa in det på tjänsten.
    Du kan läsa mer om hur du förhindrar att tjänster erbjuds på vanliga öppettider här.

• Om du bara har specialöppettider (t.ex. olika typer av yogaklasser) så behöver du ta bort tjänsten från andra öppettider där den inte ska erbjudas.

Arbetsschema

Arbetsscheman är en smidig funktion för att lägga in återkommande bokningsbara tider.

• De tider du lägger in i arbetsscheman blir bokningsbara enligt schemat.

• Avvikelser i arbetsschemat kan ändras direkt i kalenderns vy Öppettider och i Tidsplanering.

Så här skapar du ett arbetsschema.

1. Gå till Inställningar och välj Användare.

2. Klicka på personens namn och gå till fliken Arbetsscheman.

3. Klicka på "Skapa nytt schema".

4. Välj Startdatum (datumet då du vill att det nya schemat ska börja gälla).

5. Se till att rätt Plats är vald.

6. Välj Veckoplanering.
    Exempel:
    -Om du alltid jobbar samma tider, välj 1 vecka.
    -Om du har olika tider på udda och jämna veckor, välj 2 veckor.

7. Välj om framtida avvikelser ska tas bort.
    Exempel:
    -Bocka i denna om du t.ex. har lagt in semester och vill att det nya schemat tar bort den.
    -Bocka inte i denna ruta om du vill behålla tidigare ändringar från Öppettider eller Tidsplanering.

8. Klicka på OK.

9. Fyll nu i tiderna som du vill arbeta genom att dra i de blå strecken. Bocka ur de dagar du är ledig.
    -Eventuell lunch börjar där symbolen för besticken står.
    -Du kan välja lunchens längd till höger. Sätt 0 min om ingen lunch ska schemaläggas.

-Luncher kan också skapas direkt i kalendern som en Ej bokbar tid.

10. Spara när du är klar.

Tänk på:

• Arbetsscheman gäller per plats.
    Om du arbetar på flera platser så kan du skapa flera arbetsscheman.

• Bara ett arbetsschema kan börja per dag.
    Om du redan har ett arbetsschema med ett framtida startdatum så kan du ändra det istället för att skapa ett nytt.

• Bara kommande arbetsscheman går att redigera.
    Om du vill ersätta ett aktivt schema, skapa ett nytt.

• Du kan styra hur långt framöver tider publiceras.
    Gå till Avancerade inställningar och se Tillgänglighetsmarginal.

• Eventuella Specialöppettider måste skapas manuellt i kalendern.

Skapa veckomallar

Veckomallar är mallar du skapar som kan innehålla Öppettider, Specialöppettider och ej-bokbara tider.

Du börjar med att gå till Kalendern. Välj Öppettider.

Viktigt!
När du skapar en veckomall så baseras tiderna på veckan som du tittar på.

Se därför till att veckan du ser är den du vill skapa mallen av.

Klicka på Fler val. Där väljer du Skapa veckomall.

Namnge sedan mallen och välj Skapa mall.

Tänk på:

• Om det finns Ej bokbara tider på veckan så sparas de också i mallen. Ej blockerande noteringar kommer ej sparas.

Ladda veckomall

För att ladda upp en veckomall som du har sparat så går du till Kalendern, väljer Öppettider och klickar sedan på Fler val.
Där hittar du Ladda veckomall.

Du får då välja vilken veckomall du vill ladda upp, och hur långt du vill ladda upp den.

Viktigt!
Veckomallen laddas upp från och med den vecka du tittar på.
Se därför till att veckan du ser är den vecka du vill att den nya veckomallen ska laddas upp från och med.

När du är klar, välj Ladda mall. Mallen laddas nu upp på vald period.

Tänk på:

• När du laddar upp en mall så ersätter mallens öppettider befintliga öppettider.

• Ej bokbara tider och bokningar kommer inte att påverkas av att du laddar en mall.

• Om mallen du laddar upp innehåller Ej bokbara tider så laddas de upp på perioden.
    -Om du inte vill inkludera Ej bokbara tider så är det bättre att Kopiera veckan.

• Om mallen du laddar upp innehåller en lunch så ersätter den befintliga luncher.

Kopiera vecka

Om du vill kopiera en veckas tider så går du till Kalendern, väljer Öppettider och klickar sedan på Fler val.
Där väljer du Kopiera vecka.

Välj hur många veckor framöver som veckan ska kopieras.

Viktigt!
Perioden som veckan kopieras till räknas från och med veckan efter den du står på.
Se därför till att veckan du ser är veckan före den du vill kopiera tider till.

Välj om du vill att luncher och/eller ej bokbara tider.

Slutför genom att välja Kopiera.

Tänk på:

• När du kopierar en vecka så ersätts befintliga öppettider med den kopierade veckans tider.

• Ej bokbara tider och bokningar kommer inte att påverkas av att du kopierar en veckas tider.

• Om veckan du kopierar innehåller en lunch och du inkluderar luncher så ersätts befintliga luncher.