Semester

Vanligaste frågorna om semester

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Hur schemalägger jag semester?

Fyll i Semester i Årsarbetsschemat. Tänk på att inte schemalägga mer än arbetstiden, så det inte blir för mycket avdrag. Om din anställda jobbar varannan dag så ska du schemalägga semester varje dag men lika många timmar som den anställde skulle arbetat. Ex. om halvtidsanställd ska vara ledig två veckor i sträck så schemalägg 4h semester * 5 dagar på bägge de veckorna, oavsett vilket schema de skulle arbetat egentligen.

När denna schemaläggningen finns färdig, så kommer systemet räkna ut både lön och avdrag åt dig.

Om jag glömt att schemalägga semester, kan jag lägga till det på en redan skapad lön?

Ja. Så länge lönen inte är skickad kan du göra ändringar på den.

Klicka på pennan uppe till höger på lönen

Fyll i antal dagar semester och timmar för semesteravdrag

Hur tar jag ut en halv semesterdag?

Schemalägg en halv dag med semester, för att få rätt avdrag.

Semesterlön betalas alltid ut för hela dagar, så ni behöver själva komma ihåg att det finns en halv dags ledigt att ta ut.

När du tar ut andra halvan så ska den schemaläggas med Obetald tid (-), och det görs då avdrag för den andra halva dagen ledigt.

Varför har min anställda fått färre än 25 betalade semesterdagar?

Det beror på att din anställda haft frånvaro, eller blev anställd senare under året och därför inte jobbat in alla dagar.

I avtalet finns formeln

(Arbetad tid i timmar + Semesterlönegrundande frånvaro i timmar) x 25 = X

X / 1780, för heltidsanställd = antalet dagar. Avrundas alltid uppåt

Byte av tjänstetidstillägg till semester

För arbetstagare som uppbär tjänstetidstillägg finns en möjlighet att vid ingången av intjänandeåret välja att byta sitt tillägg mot upp till fem extra semesterdagar.

Det innebär alltså att den anställde bestämmer sig för att ta bort tjänstetidstillägget under ett år för att kommande år få fem extra obetalda semesterdagar.

Gör såhär: Under året som tjänstetidstillägg inte ska betalas ut lägger du ett tillägg på varje lön där du drar av summan som motsvarar tjänstetidstillägget.

Året efter, när dagarna ska tas ut: se Kan jag ändra antalet betalade dagar/semesterlönen?

Kan jag ändra antalet betalade dagar/semesterlönen?

Ja. Gå in på Lönehantering - Anställda. Klicka på den anställda du vill ändra semesterlön och välj Semesterfliken längst upp. Klicka på Ändra semestersaldo.

Hur många semesterdagar kan man spara?

Anställd som får fler än 20 betalade semesterdagar får spara de som är utöver de 20. Dessa dagar får sparas i max fem år.

Varför får de sparade semesterdagarna en annan ersättning efter 1 april?

Semesterlön för sparad semesterdag har samma värde som övrig semester det året de tas ut. (Semesterlagen: 22 § Semesterlön för sparade semesterdagar beräknas enligt 16-16 b §§. Samtliga sparade semesterdagar som läggs ut ska betraktas som intjänade under det närmast föregående intjänandeåret. Lag (2009:1439).)

Kan jag välja vilket år jag tar ut sparade semesterdagar från?

När du väljer att ta ut sparade semesterdagar kommer systemet automatiskt ta de äldsta dagarna först.

Systemet kommer alltid ta årets betalade dagar först, om du schemalägger Semester betald. För betala ut sparade dagar om årets dagar fortfarande inte är slut måste du välja det under Lägg till tillägg när du kör lönen. Schemaläggning blir då Obetald tid för att få rätt avdrag, men inte ta av årets semesterdagar.

Utbetala sparade semesterdagar, tillägg