Lön
Lön, vanliga frågor
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Hur gör jag en lön för en halv månad?

Om någon började jobba ex. vis den 15e april och du inte kan skapa schema med frånvaro de första dagarna den månaden, så kan du köra lön för en halv månad på den anställda.

OBS! Om du redan skapat lön för alla, så behöver du ta bort just den lönen du ska göra om.

Klicka Ny lönekörning.

Ändra det första datumet till datumet personen började

Se till att endast den personen är ibockad

Skapa lön.

Hur fungerar provisionsstegen?

Du hittar provisionsstegen under inställningar på den anställde. Om du ställer in en provisionsstege så kommer den ersätta det som är programmerat enligt avtal.

Provisionsstege

Exemplet ovan funkar såhär:

anställd har sålt för 12000
0-10000 = 7%
10000 och uppåt = 10%
7% av 10000 + 10% av 2000 = 700+200
Anställd får 900 kr i provision

Arbetsprovision är samma som i avtalet.

Vad är skillnaden på tjänstetidstillägg och branschvanetillägg?

Arbetstagare med mer än fem tjänsteår, som behörig frisör, hos samma arbetsgivare får ett tjänstetidstillägg.

Behörig frisör som har arbetat i 5 000 timmar som anställd får ett branschvanetillägg. Detta gäller även vid byte av arbetsgivare.

Branschvana 2 får du när du erhållit mästarbrev.

Varför kommer inte tjänstetidstillägget med på lönen fast jag varit anställd längre än fem år?

Det kan bero på att det inte gått fem år sedan du klarade gesällprovet.

Varför kommer inte branschvanetillägget med på lönen?

Det kan bero på att det inte kommit med i inställningarna. Kontrollera under Anställda - Beräkningsuppgifter. Det måste också ha gått fem år sedan klarat gesällbrev.

Hur räknas ATF-timmar ut?

När du avslutar semesteråret så räknas antalet ATF-timmar ut baserat på anställningsgrad och om den anställda varit anställd hela året.

Hur schemalägger jag föräldraledig personal?

Föräldraledighet, dels vid barns födelse eller adoption upp till 120 dagar (fyra månader); för ensamstående förälder 180 dagar (sex månader), samt tid för vilken graviditetspenning utges ska schemaläggas med semesterlönegrundande frånvaro. (Tjled Semgrund)

Därefter ska vanlig Ledig eller Ej Schema schemaläggas. Du ska alltså fortsätta köra lön, även när siffrorna blir noll.

Hur ska jag fylla i schemat på röda dagar?

När du ska schemalägga frånvaro som inte ska generera avdrag på lönen så väljer du Ej bokbar tid i första rutan men skriver inget under Frånvaro.

Varför blir det ingen karens på sjukfrånvaron?

Karens har en egen schemaläggning. Om det är svårt att schemalägga exakt tid på deltidsanställd så kan du korrigera det när du kör lönen, via pennan uppe till höger.

Tabell för karensavdrag finns i avtalet. För att omvandla till minuter behöver du ta siffran efter decimalen gånger 60.

Provanställd - spelar det egentligen någon roll?

Ja. Provanställning påverkar sjuklönen. Sjuklön baseras på garantilönen och under provanställning är garantilönen 87 % av behörig frisörs garantilön.

OB-omräkning -personligt lönetillägg, hur lägger jag till det?

Anställda före 1 april 2014 får enligt avtal ett tillägg.

Gå in på fliken Anställda, välj den som ska ha ersättningen. Under Inställningar - Förmåner kan du lägga till återkommande ersättningar. Välj Övrig ersättning brutto, fyll i belopp och skriv notering vad det gäller.

Varför är det skillnad på beloppen på rapporten Omsättning per person och beloppen som står i löneberäkningen?
I omsättnings rapporten så räknas bonus betalningar med i totalen. Skillnad på rapporterna är alltså att bonusen dras av i omsättningen medan provisionen räknas endast på beloppet av sålda varor och tjänster. Det kan också finnas tjänster och/eller produkter med annan inställning än 100% provisionsunderlag.

Varför får inte mina timanställda OB-ersättning?

Om lönen ser ut såhär på OB:

Ta bort lönen

Kontrollera att det finns Garantilön ifyllt som på bilden nedan
När det är OK, kör om lönen på nytt

Hittade du inte svaret på din fråga? Skriv i chatten!
Notera att vi ej svarar på frågor om frisöravtalet!

För avtalsfrågor:
Medlemmar i SFF - Frisörföretagarna: info@frisor.se
EJ medlemmar i SFF - Zenit Redovisning: lon@zenitredovisning.se

Kontaktar ni dessa ovan, vänligen förtydliga alltid att det gäller lönefrågor i Bokadirekt 24-7!