Närvaro
Registrera närvaro logga in/ut
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Du som bedriver verksamhet inom byggbranschen, fordonsservice, kropps- och skönhetsvård, livsmedels- eller tobaksgrossist, restaurangbranschen, eller tvätteribranschen ska föra personalliggare.

Klicka på Närvaro i vänstermenyn för att registrera din närvaro i personalliggaren.

Det är viktigt att alla som befinner sig på plats i lokalen loggar in även om deras "arbetstid" enligt schemat inte ännu börjat.

Eventuellt registrerad tid utanför schemalagd kommer inte generera övertid, utan är enbart för personalliggaren vid en eventuell kontroll av Skatteverket.

Personalliggarens tidsrapporter hittar du genom att välja Admin i vänstermenyn och sedan gå till Rapporter & Export. Där finns rapporten Personalliggare.

Upplever ni problem med att fel person får sin närvaro registrerad?

Tänk på att aldrig ha inställningen "Automatisk signering" (Inställningar->Användare->Klicka på användaren->Behörigheter) aktiverad när ni använder närvaro i Bokadirekt. Signeringen används för att rapportera närvaron så om automatisk signering är aktiverad så kommer bara den användare som du är inloggad på att få sin närvaro rapporterad.

Vad gäller vid tidsrapportering?

KOM = Utgår från din schemalagda tid, förutsagt att du inte loggar in EFTER den tiden, isåfall "kom" du sent. Loggar du in innan din schemalagda tid så är det den schemalagda tiden som gäller, du får inte få mertid för att komma tidigt men du får mindre registrerad arbetstid om du kom sent.
T.ex.:
Schemalagd 09:00, loggar in 08:55, kom = 09:00
Schemalagd 09:00, loggar in 09:05, kom = 09:05

GICK = Den utgår från din schemalagda tid förutsatt att du ej tar betalt EFTER den tiden, eller att du loggar ut INNAN den tiden. Att ta betalt efter schemalagd sluttid ger mertid då den visar på att du arbetat över. Dock att logga ut efter schemalagd tid ger ej mertid. Men loggar du ut innan din schemalagda tid avslutar det din arbetsdag och förkortar din arbetstid.
T.ex.:
Schemalagd 17:00, loggar ut 16:55, gick = 16:55
Schemalagd 17:00, loggar ut 17:05, gick = 17:00
Schemalagd 17:00, tar betalt 17:03, loggar ut 17:05, gick = 17:03

Om ni använder vår lönesystem så behöver ni själva hålla koll på mertid.

Vad räknas som kropps- och skönhetsvård?

Skatteverket beskriver kropps- och skönhetsvård som behandling av en persons kropp eller omsorg om en persons yttre.

Exempel på vilka behandling som ingår i kropps- och skönhetsvård i detta sammanhang:

• hudvård

• hårvård

• makeup

• manikyr, pedikyr

• massage

• piercing

• solsprayning (spraytan)

• tandblekning

• tatuering

Du kan se användarens inställda signatur genom att gå till Inställningar, välja Användare, klicka på användarens namn och se fältet "Signatur".

Signeringen går att göra automatiskt utifrån den användare man är inloggad med.

Det gör man genom att gå till Inställningar och välja Användare. Klicka på användarens namn och välj Behörigheter i den övre menyn. Slå på "Automatisk signering". Bokadirekt rekommenderar dock inte denna inställning i de fall där flera personer nyttjar samma enhet/dator, t.ex. om ni har en dator på salongen som alla använder utan att logga ut mellan att olika personer använder den. Då kommer alla kassainslag (köp) som görs i kassan att signeras av en och samma person, vilket kommer att resultera i fel kassör på kassainslag, samt fel i rapporter. Om automatisk signering är aktiverad på en användare när närvaro registreras (genom att klicka på knappen "Närvaro" så kommer det bara att vara möjligt att rapportera närvaro för den användare som man är inloggad på. När man ska registrera närvaro så kommer den att fråga om användaren som du är inloggad på ska loggas ut först. Detta är ett vanligt fel när man får frågan om den ska logga ut en kollega när man själv försöker registrera närvaro.